Celiakie neboli nesnášenlivost lepku je onemocněním na celý život. Jestliže vám lékař diagnostikuje tuto nemoc, znamená to pro vás jedno: Musíte bezpodmínečně dodržovat bezlepkovou dietu. Jedině tímto způsobem se vyhnete řadě zdravotních komplikací, které celiakům tolik znepříjemňují život.
Celiakie je způsobená nesnášenlivostí lepku
Trpíte celiakií? Potom víte, že toto onemocnění je nevyléčitelné a že jej máte prakticky na celý život. Ať už vám ji lékař diagnostikoval v dětském věku, nebo v dospělosti, příznaky celiakie zmírníte či zcela potlačíte pouze bezlepkovou dietou. Právě bezlepková dieta je vaše jediná možná léčba, i když se ve svém jídelníčku musíte celoživotně omezovat.
Co to vlastně celiakie je? Jde o autoimunitní onemocnění, při kterém vaše střevní sliznice nepřiměřeně reaguje na komplexní bílkovinu jménem lepek. Vlivem této reakce dochází k zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k poškození slizničních klků a mikroklků. Povrch střevní sliznice se následně zmenšuje, a tak má nemocný celiakií problém vstřebávat živiny do těla. V případě neléčené celiakie může dojít až k rozvratu metabolismu.
V dětství i v dospělosti: Celiakie se může projevit v jakémkoliv věku
Celiakie se nejčastěji projevuje už v raném dětství. Zpravidla tehdy, když dítě poprvé dostane stravu obsahující lepek. Ale to není pevně dané pravidlo. Toto celoživotní autoimunitní onemocnění u vás může propuknout i v dospělosti, a to nejčastěji po výrazné zátěži, jako je závažnější nemoc nebo těhotenství.
Celiakii se s nadsázkou přezdívá nemoc chameleon. Může se totiž projevovat celou řadou viditelných obtíží, ovšem nemocný celiakií nemusí mít příznaky vůbec žádné. Co je pro celiakii nejtypičtější? Únava, křeče v břiše a plynatost, výrazný úbytek na váze nebo průjem.
Bezlepková dieta: Jediná možná léčba celiakie
Abyste zmírnili dopad celiakie na své zdraví, jedinou možnou léčbou je bezlepková dieta. To znamená, že ze svého jídelníčku vyloučíte všechny potraviny obsahující lepek. Lepek neboli gluten je konkrétně označení pro komplex bílkovin, který je součástí některých obilovin.
Při bezlepkové dietě tak máte zakázáno konzumovat pšenici, žito a ječmen a výrobky z nich. Zapomeňte na pečivo, strouhanku, těstoviny, knedlíky, cukrářské výrobky, ale i pivo. Zapovězeny pro vás jsou také ovesné vločky či kroupy nebo krupice určená k přípravě kaše. Velké nebezpečí pro vás skýtá rovněž rostlinné maso seitan, které má vysoký podíl lepku.
V případě potravin, které si kupujete v obchodě, důkladně čtěte informace uvedené na obalu. Vyhnout byste se měli i takovým potravinám, ve kterých jsou obiloviny přídavnou složkou. Jak to poznáte? Lepek je alergen, a proto musí být uveden ve složení každého výrobku. Tuto povinnost mají nejen výrobci balených potravin. O přítomnosti lepku v jídle by vás měli informovat také provozovatelé stravovacích zařízení.
Jídelníček při bezlepkové dietě
Pokud musíte v důsledku onemocnění celiakií dodržovat přísnou bezlepkovou dietu, co byste měli do svého jídelníčku zařadit jako náhradu za obiloviny obsahující lepek? Zaměřte se na potraviny, které lepek přirozeně neobsahují. A to především na:
- brambory
- kukuřici
- rýži
- quinou
- luštěniny (například čočku, fazole, sóju nebo cizrnu)
- pohanku
- jáhly (proso)
Co dalšího si můžete ještě bez obav dopřát? Ovoce, zeleninu, houby, čerstvé maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, sádlo, máslo, oříšky či semínka. A také čaj, kávu nebo případně víno.
Speciálně upravené potraviny bez lepku
I když dodržujete bezlepkovou dietu, neznamená to, že musíte být zcela bez pečiva a dalších potravin, na kterých si pochutnávají ostatní lidé. V současné době jsou totiž pro celiaky k dostání speciálně upravené potraviny, které alternují běžné potraviny obsahující lepek.
Celiaci tak můžou využívat speciální moučné směsi, pochutnají si i na bezlepkovém chlebu, pečivu či knedlících. Konzumovat mohou také těstoviny bez lepku. Děti, které trpí celiakií, zase ocení bezlepkové křupky, tyčinky, piškoty nebo sušenky.
Tip: Jak poznáte, že daná potravina neobsahuje lepek? Na obalu hledejte logo přeškrtnutého klasu.
Díky těmto speciálně upraveným potravinám bez obsahu lepku mají celiaci navzdory svému zdravotnímu handicapu velmi pestrý jídelníček. I když se musí zříct klasických obilovin a výrobků z nich, i se svým onemocněním mohou žít plnohodnotným životem. Jediné, před čím musí být ostražití, je nákup potravin v supermarketech, anebo stravování v restauračních zařízeních či školních jídelnách.