Recepty
4. 4. 2019

Cuketový koláč s černým rybízem

20 minut
30 minut
snadné
12 porcí

Suroviny

400 g cukety
95 g namletých ovesných vloček
35 g namletých lněných semínek
50 g třtinového cukru
20 g kakaa *
rybíz dle chuti
2 lžíce agávového sirupu **

*30 g pomletých kakaových bobů
**nebo jiného sirupu

Postup

Nejprve najemno nastrouháme cuketu, necháme ji 10 minut odležet a poté z ní vymačkáme vodu, kterou slijeme. K cuketě přidáme 75 g namletých ovesných vloček, lněné semínko, kvalitního třtinový cukr a kakao.

Umícháme těsto a vlijeme ho do olejem vymazané koláčové formy. Posypeme rybízem a drobenkou připravenou smícháním 20 g mletých ovesných vloček s dvěma lžícemi agávového.

Pečeme na 180°cca 30 minut.

Víte, že
Rybíz černý je beztrnný keř, jehož listy i plody jsou na rozdíl od rybízu červeného či bílého velmi aromatické. Černé bobule mají velmi vysoký obsah vitaminu C. Na zahradách a v sadech se pěstují různé vyšlechtěné odrůdy, v menší míře roste rybíz černý i divoce.