Recepty
27. 1. 2019

Dort s tofu krémem a rybízovým želé

30 minut
20 minut
snadné
10 porcí

Suroviny

4 žloutky
4 bílky - sníh
6 lžic cukru
6 lžic vody
1 hrnek jáhlové mouky
3 lžičky prášku do pečiva
1/2 hrnku mletých mandlí
1 banán
2 tofu (360 - 400 g)
1-3 lžíce medu
120 ml vody
1 vanilkový pudink
3 lžičky agaru

Postup

Korpus
Vyšleháme 4 žloutky se 6ti lžícemi cukru a 6ti lžícemi vody, přidáme 1 hrnek jáhlové mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, půl hrnku namletých mandlí a znovu promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh ze 4 bílků. Těsto nalijeme do olejem vymazané a kokosem vysypané dortové formy a pečeme v troubě na 180°C 20 minut.

Krém
Tyčovým mixerem rozmixujeme 1 banán a 2 tofu (360-400g) a 1-3 lžíce medu nebo cukru.

Povrch
V hrnci svaříme misku rybízu se 120 ml vody, přidáme 1 vanilkový pudink a 3 lžičky agaru rozmíchané v 100 ml vody a 2 minuty povaříme.


Upečený korpus rozkrojíme, promažeme rybízovou (nebo jinou) marmeládou a polovinou tofu krému. Takto připravený dort vrátíme zpět do formy a nalijeme na něj rybízový pudink (mě se těsto při pečení o kousíček stáhlo, tudíž pudink mohl krásně stéct po stěnách). Necháme alespoň 3 hodiny ztuhnout v lednici.

Víte, že
Tofu ochlazuje a hodí se tak lépe do teplejších dnů. V zimě ho upravujte, smažte, zapékejte, ale nejezte ho každý den.