Suroviny
*Případně prominea bezmléčného tuku studeného
**mandlové, kešu, sójové, kokosové – vychlazené
Postup
Ze surovin vytvoříme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do potrav. fólie a necháme alespoň 30 minut odležet v ledničce. Na pomoučené ploše vyválíme těsto a vykrojíme kruh o průměru cca 18 cm, po obvodu nařízneme (jako okvětní listy květiny) – naříznuté kousky těsta se pak překládají okolo ovoce za sebou a jemně přimáčknou.
Galetky pečeme na 175 °C na plechu vyloženém pečícím papírem cca 20-25 minut. Necháme vychladnout na mřížce a koláčky ještě potřeme a obalíme v cukru.
Galetky plníme směsí proslazeného drobného ovoce, které lžící klademe na prostředek kruhu z těsta. Aby ovoce neteklo, posypeme těsto pod ovocem opět vhodnými sušenkami (např. kokosové z brusinkami od Naturalu Jihlava). Před pečením posypeme i ovoce shora a zvedlé okraje těsta potřeme opět směsí rostlinné smetany a Tuzemáku, nebo směsí tuku a Tuzemáku.
Víte, že
Vysoce bílkovinná pohanková mouka je studována pro případné použití v potravinách ke snížení plazmatického (krevního) cholesterolu, snížení tělesného tuku a cholesterolu ve žlučových kamenech.