Recepty
28. 1. 2019

Galetky s ovocem

40 minut
25 minut
středně náročné
3 galetky

Suroviny

100 g rýžové mouky
100 g čirokové jemné mouky
50 g tapiokového škrobu
2 lžičky xantanu
125 g Alsanu *
130 ml rostlinné smetany na vaření **
1/2 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžíce kůry z BIO citrónu
2 vrchovaté lžíce cukru moučky
1 cukr s pravou vanilkou
1/2 sáčku kypřícího prášku (cca 6 g)
špetka soli

*Případně prominea bezmléčného tuku studeného

**mandlové, kešu, sójové, kokosové – vychlazené

Postup

Ze surovin vytvoříme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do potrav. fólie a necháme alespoň 30 minut odležet v ledničce. Na pomoučené ploše vyválíme těsto a vykrojíme kruh o průměru cca 18 cm, po obvodu nařízneme (jako okvětní listy květiny) – naříznuté kousky těsta se pak překládají okolo ovoce za sebou a jemně přimáčknou.

Galetky pečeme na 175 °C na plechu vyloženém pečícím papírem cca 20-25 minut. Necháme vychladnout na mřížce a koláčky ještě potřeme a obalíme v cukru.

Galetky plníme směsí proslazeného drobného ovoce, které lžící klademe na prostředek kruhu z těsta. Aby ovoce neteklo, posypeme těsto pod ovocem opět vhodnými sušenkami (např. kokosové z brusinkami od Naturalu Jihlava). Před pečením posypeme i ovoce shora a zvedlé okraje těsta potřeme opět směsí rostlinné smetany a Tuzemáku, nebo směsí tuku a Tuzemáku.

Víte, že
Vysoce bílkovinná pohanková mouka je studována pro případné použití v potravinách ke snížení plazmatického (krevního) cholesterolu, snížení tělesného tuku a cholesterolu ve žlučových kamenech.