Suroviny
*Případně prominea bezmléčného tuku studeného
**mandlové, kešu, sójové, kokosové – vychlazené
Postup
Ze surovin vytvoříme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do potrav. fólie a necháme alespoň 30 minut odležet v ledničce. Na pomoučené ploše vyválíme těsto na tloušťku 1 cm a můžeme vykrajovat např. malou (panákovou) skleničkou kolečka.
Koláčky pečeme na 175 °C na plechu vyloženém pečícím papírem cca 15 minut. Necháme vychladnout na mřížce a koláčky ještě potřeme a obalíme v cukru.
Koláčky plníme makovou či povidlovou náplní, v případě možnosti tvarohovou, drobenku vytvoříme z rozdrcených dietně vhodných sušenek (např. pohankové či karobové od Naturalu Jihlava). Koláčky před upečením a posypáním drobenkou nebo rozdrobenými sušenkami potíráme směsí rostlinné smetany, rumu (1:1), po upečení můžeme horké znovu potřít a po vsáknutí obalit ve směsi moučkového a vanilinového cukru.
Maková náplň do koláčků – 0,25 l mandlového mléka (jiné rostlinné nebo bezlaktózové), 80 g mletého máku + 1 vrch pol. lžíce povidel švestkových nebo pikantnější marmelády, 50-70 g cukru moučka, 1/2 káv. lžička cejlonské skořice (špetka mletého hřebíčku), 2 pol. lžíce Tuzemáku a strouhanka na dohuštění.
Víte, že
Několik dnů až týdnů před svatbou se příbuzným a sousedům rozdávají takzvané „zvací koláčky“, které dříve s kartičkou skutečně sloužily jako pozvánka na svatbu. Dnes se pozvánky posílají poštou a koláčky se dávají jako výslužka. Koláčky by ovšem neměla péct nikdy sama nevěsta, aby prý neměla uplakané děti. Totéž platí i u dortu.