Recepty
28. 1. 2019

Křehké svatební koláčky

40 minut
15 minut
středně náročné
30 kusů

Suroviny

100 g rýžové mouky
100 g čirokové jemné mouky
50 g tapiokového škrobu
2 lžičky xantanu
125 g Alsanu *
130 ml rostlinné smetany na vaření **
1/2 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžíce kůry z BIO citrónu
2 vrchovaté lžíce cukru moučky
1 cukr s pravou vanilkou
1/2 sáčku kypřícího prášku (cca 6 g)
špetka soli

*Případně prominea bezmléčného tuku studeného

**mandlové, kešu, sójové, kokosové – vychlazené

Postup

Ze surovin vytvoříme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do potrav. fólie a necháme alespoň 30 minut odležet v ledničce. Na pomoučené ploše vyválíme těsto na tloušťku 1 cm a můžeme vykrajovat např. malou (panákovou) skleničkou kolečka.

Koláčky pečeme na 175 °C na plechu vyloženém pečícím papírem cca 15 minut. Necháme vychladnout na mřížce a koláčky ještě potřeme a obalíme v cukru.

Koláčky plníme makovou či povidlovou náplní, v případě možnosti tvarohovou, drobenku vytvoříme z rozdrcených dietně vhodných sušenek (např. pohankové či karobové od Naturalu Jihlava). Koláčky před upečením a posypáním drobenkou nebo rozdrobenými sušenkami potíráme směsí rostlinné smetany, rumu (1:1), po upečení můžeme horké znovu potřít a po vsáknutí obalit ve směsi moučkového a vanilinového cukru.

Maková náplň do koláčků – 0,25 l mandlového mléka (jiné rostlinné nebo bezlaktózové), 80 g mletého máku + 1 vrch pol. lžíce povidel švestkových nebo pikantnější marmelády, 50-70 g cukru moučka, 1/2 káv. lžička cejlonské skořice (špetka mletého hřebíčku), 2 pol. lžíce Tuzemáku a strouhanka na dohuštění.

Víte, že
Několik dnů až týdnů před svatbou se příbuzným a sousedům rozdávají takzvané „zvací koláčky“, které dříve s kartičkou skutečně sloužily jako pozvánka na svatbu. Dnes se pozvánky posílají poštou a koláčky se dávají jako výslužka. Koláčky by ovšem neměla péct nikdy sama nevěsta, aby prý neměla uplakané děti. Totéž platí i u dortu.