Suroviny
Postup
Pohanky nasypeme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem vody a 10 minut od začátku varu vaříme. Poté přidáme 100 g namletého máku, 3-6 lžic oblíbeného sladidla dle chuti a tyčovým mixerem směs rozmixujeme na hladký krém. V případě potřeby přidáme vodu.
Mezitím v dalším hrnci cca 15 minut podusíme 3 na kostičky nakrájené hrušky, vodu necháme vyvařit. Změklé hrušky navrstvíme do mističek na makový krém.
Víte, že
Léčebný účinek hrušek spočívá především v jejich vysokém podílu vody, čímž působí na čištění střev, odstraňují zácpu a jiné trávicí obtíže. Obsahují sodík, draslík, měď, zinek, vápník či fosfor a neutralizují a z těla poté vylučují těžké kovy a jedovaté látky, jako je olovo, rtuť nebo kadmium. Hrušky jsou rovněž velice bohaté na kyselinu listovou (ta je důležitá pro růst a krvetvorbu) a vitamín C (ten je výborný pro imunitní systém). Hrušky jsou také nezanedbatelným zdrojem vitamínu B, přičemž nejvíce je ho obsaženo těsně pod slupkou a proto hrušky raději neloupeme. Díky vyššímu podílu vlákniny působí hrušky rovněž příznivě na náš zažívací trakt.