Recepty
8. 4. 2019

Mandlový beránek

30 minut
60 minut
středně pokročilé
15 porcí

Suroviny

100 g mandlí
60 g pohankové mouky
60 g jahelné mouky
40 g rýžové mouky
Špetka vanilky
Šťáva z ½ citronu
50 ml oleje (lněného, sezamového, či jiného kvalitního)
80 g panely *
200 ml ovesné smetany
200 ml vody
3 vajíčka
3 lžičky prášku do pečiva

*nebo cukru

Postup

V misce smícháme 3 žloutky, panelu, 50 ml kvalitního oleje a 200 ml vlažné vody. Přidáme 70 g namletých mandlí, 30 g nahrubo posekaných mandlí, mouky, ovesnou smetanu a 3 lžičky prášku do pečiva, opět promícháme.

Nakonec vmícháme ušlehaný sníh ze tří bílků. Formu na beránka pečlivě vymažeme olejem a vysypeme moukou. Pečeme na 170°C cca 1 hodinu.

Velikonoční beránek je jako obřadní pokrm znám od středověku dodnes. Nikde se bohužel nedochovalo, zda se jednalo o sladkou pochoutku, či pokrm z masa.

Nastavení preferencí
Zde si můžete přizpůsobit soubory cookie podle kategorií dle vašich preferencí a potřeb.
Nutné cookies pro provoz webu
Tyto cookies zajišťují důležité funkce webových stránek. Používají se například pro zabezpečení, správu sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnosti. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.
Výkonnostní cookies
Podle vašich zájmů tyto cookies umožňují správně zobrazit konkrétní obsah a reklamy na stránkách třetích stran a sociálních sítí.
Analytická cookies
Slouží pro zlepšení fungování webových stránek tím, že posílají informace o tom, jak stránky využíváte.
Souhlasím se všemi cookies
Uložit nastavení