Recepty
8. 4. 2019

Mandlový beránek

30 minut
60 minut
středně pokročilé
15 porcí

Suroviny

100 g mandlí
60 g pohankové mouky
60 g jahelné mouky
40 g rýžové mouky
Špetka vanilky
Šťáva z ½ citronu
50 ml oleje (lněného, sezamového, či jiného kvalitního)
80 g panely *
200 ml ovesné smetany
200 ml vody
3 vajíčka
3 lžičky prášku do pečiva

*nebo cukru

Postup

V misce smícháme 3 žloutky, panelu, 50 ml kvalitního oleje a 200 ml vlažné vody. Přidáme 70 g namletých mandlí, 30 g nahrubo posekaných mandlí, mouky, ovesnou smetanu a 3 lžičky prášku do pečiva, opět promícháme.

Nakonec vmícháme ušlehaný sníh ze tří bílků. Formu na beránka pečlivě vymažeme olejem a vysypeme moukou. Pečeme na 170°C cca 1 hodinu.

Velikonoční beránek je jako obřadní pokrm znám od středověku dodnes. Nikde se bohužel nedochovalo, zda se jednalo o sladkou pochoutku, či pokrm z masa.