Suroviny
3 lžíce slunečnicových semínek
3 lžíce kešu oříšků
2 větší cibule
40 g droždí
4 střední mrkve
4 lžíce jáhel
1 lžíce konopného oleje
Kmín, sůl, pepř, 4 kuličky nového koření, špetka kurkumy
Postup
Do hrnce nasypeme slunečnicová semínka, oříšky a 5 minut je na sucho opékáme. Poté přidáme dvě nakrájené cibule, dvě nakrájené mrkve, kmín, sůl, pepř, nové koření, kurkumu droždí a lžíci oleje a opékáme dalších 5 minut. Přilijeme cca litr a půl vody, 10 minut povaříme a vše tyčovým mixerem dohladka rozmixujeme. Přidáme dvě na kostičky nakrájené mrkve, třikrát předem propláchnuté jáhly a 15 minut vaříme.
Před podáváním můžeme přidat oblíbené čerstvé bylinky.
Jáhly jsou považovány za jednu z nejstarších asijských kulturních plodin. Jedná se o malé žluté kuličky o průměru přibližně 1 mm a vznikají oloupáním zrn prosa. Jsou plné vitamínů a minerálů.