Recepty
28. 1. 2019

Omáčka z červené čočky

10 minut
30 minut
snadné
4 porce

Suroviny

1 cibule
2 lžíce olivového oleje
3 mrkve
1 lžičku soli a pepře
1 lžičku kmínu a sušeného oregana
250 g červené čočky
1 cuketa
200 ml sojového mléka *

*Lze nahradit smetanou

Postup

Jednu cibuli pokrájíme nadrobno a zlehka osmahneme na dvou lžicích olivového oleje. Přidáme plátky pokrájené mrkve a ještě dvě minutky za stálého míchání opékáme. Přidáme dvě lžičky soli, lžičku pepře, lžičku kmínu a dvě lžíce sušeného oregana. Dále přidáme propláchnutou červenou čočku, na kostky nakrájenou cuketu. Zalijeme vodou tak, aby byla směs akorát ponořená.

Vaříme pod pokličkou na mírném ohni cca 20 minut (v průběhu kontrolujeme, aby se směs nepřipálila). Po této době zjemníme cca 200 ml sojového mléka nebo smetany a ještě minutku povaříme. Pokud by směs omáčka moc hustá, dejte více mléka.

Víte, že
Červená čočka má velmi nízký glykemický index okolo hodnoty 30. Dokáže regulovat hladinu krevního cukru a zpomaluje vyprazdňování žaludku. Člověk se cítí mnohem déle zasycený, což je důležité při redukčních dietách a pro diabetiky.