Recepty
27. 1. 2019

Polévka z červené čočky z pomalého hrnce

10 minut
5 hodin
snadné
6 porcí

Suroviny

100 g jáhel
100 g červené čočky
3 mrkve
1 větší cibule
1 paprika
2 lžíce ghí *
2 lžičky koriandru, červené papriky
1 lžička římského kmínu
špetku chilli a soli
250 ml kokosového mléka
800 ml vody

* můžete nahradit máslem

Postup

Sto gramů jáhel a sto gramů červené čočky dobře propláchneme a vsypeme do pomalého hrnce. Přidáme na malé kostičky pokrájené mrkve, cibuli, červenou papriku a dvě lžíce ghí (nebo másla). Okořeníme 2 lžičkami koriandru a červené papriky, lžičkou římského kmínu špetkou chilli a 2 lžičkami soli. Zalijeme 250 ml kokosového mléka a cca 800 ml vody.

Zapneme pomalý hrnec a necháme vařit cca 4-5 hodin. Pokud polévka hodně zhoustne, přidejte vodu.

Víte, že
Už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda ji naopak spíše zavrhovala, Ondřej Mattioli také, ale doporučoval ji při léčbě ženských obtíží. Lékaři v 18. století ji předepisovali dětem, které onemocněly spalničkami nebo neštovicemi, a pomocí čočky uvařené ve vodě se vyháněly z těla škrkavky.

Nastavení preferencí
Zde si můžete přizpůsobit soubory cookie podle kategorií dle vašich preferencí a potřeb.
Nutné cookies pro provoz webu
Tyto cookies zajišťují důležité funkce webových stránek. Používají se například pro zabezpečení, správu sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnosti. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.
Výkonnostní cookies
Podle vašich zájmů tyto cookies umožňují správně zobrazit konkrétní obsah a reklamy na stránkách třetích stran a sociálních sítí.
Analytická cookies
Slouží pro zlepšení fungování webových stránek tím, že posílají informace o tom, jak stránky využíváte.
Souhlasím se všemi cookies
Uložit nastavení