Recepty
27. 1. 2019

Polévka z červené čočky z pomalého hrnce

10 minut
5 hodin
snadné
6 porcí

Suroviny

100 g jáhel
100 g červené čočky
3 mrkve
1 větší cibule
1 paprika
2 lžíce ghí *
2 lžičky koriandru, červené papriky
1 lžička římského kmínu
špetku chilli a soli
250 ml kokosového mléka
800 ml vody

* můžete nahradit máslem

Postup

Sto gramů jáhel a sto gramů červené čočky dobře propláchneme a vsypeme do pomalého hrnce. Přidáme na malé kostičky pokrájené mrkve, cibuli, červenou papriku a dvě lžíce ghí (nebo másla). Okořeníme 2 lžičkami koriandru a červené papriky, lžičkou římského kmínu špetkou chilli a 2 lžičkami soli. Zalijeme 250 ml kokosového mléka a cca 800 ml vody.

Zapneme pomalý hrnec a necháme vařit cca 4-5 hodin. Pokud polévka hodně zhoustne, přidejte vodu.

Víte, že
Už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda ji naopak spíše zavrhovala, Ondřej Mattioli také, ale doporučoval ji při léčbě ženských obtíží. Lékaři v 18. století ji předepisovali dětem, které onemocněly spalničkami nebo neštovicemi, a pomocí čočky uvařené ve vodě se vyháněly z těla škrkavky.