Recepty
27. 1. 2019

Quinua s řapíkatým celerem

5 minut
20 minut
snadné
2

Suroviny

200 g quinoi
4-6 řapíků celeru
2 mrkve
1/2 pórku
1 lžíce oleje
1 lžička černuchy, chilli a soli

Postup

Quinoiu několikrát propláchneme horkou vodou a uvaříme do měkka (vaříme cca 15 minut). Půl pórku pokrájíme na plátky a zlehka osmahneme na lžíci dobrého oleje, přidáme cca 4-6 řapíků celeru a dvě mrkve nakrájené na kousky, okořeníme lžičkou černuchy, chilli a soli.

Víte, že
Quinoa je tzv. gluten-free potravinou (označení, které často vidíme na obalech potravin pro osoby s celiakií). Znamená to, že neobsahuje lepek. Quinoa disponuje vysokým obsahem bílkovin. Na jednu porci má 6 gramů kvalitních bílkovin. Jednou porcí se myslí polovina hrnku. Porce quinoi poskytuje téměř polovinu doporučovaného denního množství železa. Bohatým zdrojem je i hořčíku a fosforu.