Recepty
12. 11. 2018

Roláda s hruškovým tvarohem

15 minut
20 minut
snadné
15 porcí

Suroviny

50 g pohankové mouky *
50 g lískových oříšků
50 g melasy
5 vajíček

* Lze použít i jinou variantu mouky, například čirokovou, špaldovou.

Postup

Pět žloutků vyšleháme s melasou, 3 ml lžícemi vody, 50 g pohankové mouky, 50 g namletých lískových oříšků a dvěma lžícemi kakaa. Vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na pečící papír a pečeme cca 15-20 minut v troubě na 200°C. Po upečení ještě na horka těsto otočíme a slepíme pečící papír, překlopíme zpět a po mírném zchladnutí (cca 5 minut) potřeme tvarohovou náplní. Tu připravíme rozšleháním 300 g tvarohu s 50 g medu (nebo cukru) a špetkou vanilky. Nakonec do krému vmícháme najemno nastrouhanou hrušku.

Víte, že
Léčebný účinek hrušek spočívá především v jejich vysokém podílu vody, čímž působí na čištění střev, odstraňují zácpu a jiné trávicí obtíže. Obsahují sodík, draslík, měď, zinek, vápník či fosfor a neutralizují a z těla poté vylučují těžké kovy a jedovaté látky, jako je olovo, rtuť nebo kadmium. Hrušky jsou rovněž velice bohaté na kyselinu listovou (ta je důležitá pro růst a krvetvorbu) a vitamín C (ten je výborný pro imunitní systém). Hrušky jsou také nezanedbatelným zdrojem vitamínu B, přičemž nejvíce je ho obsaženo těsně pod slupkou a proto hrušky raději neloupeme. Díky vyššímu podílu vlákniny působí hrušky rovněž příznivě na náš zažívací trakt.