Suroviny
Postup
Čtyři velké uvařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme, přidáme rozmixovaná sezamová semínka, pohankovou mouku, lžíci rozpuštěného kokosového oleje, 3 lžíce cukru a uhněteme vláčné těsto. To rozválíme na cca 1-1,5 cm tlustý plát a vykrajujeme z něj formičkou na cukroví, které klademe na pečící papír. Kolečka posypte troškou seznamu. Pokud se těsto při práci příliš lepí, přidejte mouku.
Sušenky pečte v troubě na 180°C přibližně 15-20 minut, průběžně kontrolujte, každá trouba peče trošku jinak. To, že jsou hotové, poznáte tak že okraje začnou lehce hnědnout (jako na obrázku). Po upečení budou sušenky hodně křupavě, ale když je necháte do druhého dne odpočinout, krásně změknou. Poté je lze skladovat v uzavřené nádobě.
Víte, že
Pohanka (Fagopyrum esculentum) je nutričně velmi hodnotná. Často je mylně zařazována mezi obiloviny, ve skutečnosti se ale jedná o jednoletou rostlinu z čeledi rdesnovitých, která má podobně moučná zrna jako obilí. Pohanka je však naprosto hypoalergenní, vhodná i pro celiaky.