Suroviny
* 30 g ovesných vloček rozmixujte s 300 ml horké vody
Postup
Krupy propláchněte a uvařte doměkka. Mezitím pokrájejte na malé kousky polovinu střední dýně hokaido. Vložte ji do pekáčku, nebo zapékací mísy, přidejte kroupy, lžíci mletého kmínu, lžíci červené papriky, tři lžíce lahůdkového droždí, lžíci soli, špetku kardamomu, pepře dle chuti a tři lžíce sušeného oregana. Směs dobře promíchejte a zalijte ovesnou smetanou.
Zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte v troubě na 170°C zhruba hodinu.
Po této době nádobu odkryjte, a na rozklepněte na povrch 4 vajíčka, která lehce osolte, případně přidejte i trošku kmínu. Vraťte jídlo zpět do trouby a pečte, než budou vajíčka hotová (cca 5 minut). Podávejte posypané čerstvými oblíbenými bylinkami.
Víte, že
Ječné kroupy obsahují velké množství sacharidů, bílkovin, vitaminů B a E, draslíku, vápníku, železa a selenu. Preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám, žaludečním a střevním potížím. Snižují hladinu cholesterolu a lipidů v krvi.