Recepty
27. 1. 2019

Zapečené kroupy s dýní a vajíčkem

15 minut
60 minut
snadné
4 porce

Suroviny

200 g ječných krup
dýně hokaido
1 lžíce mletého kmínu a červené papriky
3 lžíce lahůdkového droždí
špetka soli, kardamonu
3 lžíce oregana
300 ml ovesné smetany *
4 vajíčka

* 30 g ovesných vloček rozmixujte s 300 ml horké vody

Postup

Krupy propláchněte a uvařte doměkka. Mezitím pokrájejte na malé kousky polovinu střední dýně hokaido. Vložte ji do pekáčku, nebo zapékací mísy, přidejte kroupy, lžíci mletého kmínu, lžíci červené papriky, tři lžíce lahůdkového droždí, lžíci soli, špetku kardamomu, pepře dle chuti a tři lžíce sušeného oregana. Směs dobře promíchejte a zalijte ovesnou smetanou.

Zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte v troubě na 170°C zhruba hodinu.

Po této době nádobu odkryjte, a na rozklepněte na povrch 4 vajíčka, která lehce osolte, případně přidejte i trošku kmínu. Vraťte jídlo zpět do trouby a pečte, než budou vajíčka hotová (cca 5 minut). Podávejte posypané čerstvými oblíbenými bylinkami.

Víte, že
Ječné kroupy obsahují velké množství sacharidů, bílkovin, vitaminů B a E, draslíku, vápníku, železa a selenu. Preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám, žaludečním a střevním potížím. Snižují hladinu cholesterolu a lipidů v krvi.

Nastavení preferencí
Zde si můžete přizpůsobit soubory cookie podle kategorií dle vašich preferencí a potřeb.
Nutné cookies pro provoz webu
Tyto cookies zajišťují důležité funkce webových stránek. Používají se například pro zabezpečení, správu sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnosti. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.
Výkonnostní cookies
Podle vašich zájmů tyto cookies umožňují správně zobrazit konkrétní obsah a reklamy na stránkách třetích stran a sociálních sítí.
Analytická cookies
Slouží pro zlepšení fungování webových stránek tím, že posílají informace o tom, jak stránky využíváte.
Souhlasím se všemi cookies
Uložit nastavení